włoska restauracja w Krakowie

Świetna włoska restauracja
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród wielu opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.

Typowe włoskie smaki

Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie potrawy

Makarony są bazą kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. włoska restauracja w Krakowie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie są w stanie się znudzić.

Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film