jak zrobić kaszę jaglaną
|Współcześnie koncentrujemy się na tym, co spożywamy – wybieramy towary coraz rozsądniej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy spożywaliśmy wszystko w nieograniczonych ilościach już minęły – czas na zdrowe jedzenie i naturalne towary. Z tego powodu coraz częściej też poszukuje się zamienników w kuchni. Sól oraz tłuszcz pozostaje w pełni odsunięty od jadłospisu a towary dosyć ciężkie dla żołądka oraz jelit, tak jak na przykład makaron czy ziemniaki. Wielokrotnie zastępuje się je towarami lżejszymi, na przykład ryżem lub kaszą. Mają one identycznie wiele produktów odżywczych, jednak organizm po prostu znosi je o wiele odpowiedniej. Doskonałym przykładem stosownego towary jest kasza jaglana, jaka niegdyś gościła na stołach nadzwyczaj w szeregu przypadków a dzisiaj niestety została zapomniana.
sałatka z kaszą jaglaną
Na szczęście coraz to więcej osób docenia jej uroki oraz decyduje się na wprowadzenie do dziennego jadłospisu tej naturalnie kaszy. Czemu? Czym ona różni się od schematycznej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż riposta na to zapytanie jest niezwykle łatwa – kasza jaglana to kompletnie inny typ kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, albowiem są to nadzwyczaj delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Wypada traktować ją trochę inaczej aniżeli stereotypową, znaną nam kaszę, bo nie gotuje jej się jedynie tradycyjnie. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu jednakowoż jest tego godne, ponieważ wrażenia smakowe są de facto fajne. Z jakiego powodu jednakże powinniśmy zaciekawić się tą właśnie kaszą? A więc kasza jaglana ma nadzwyczaj dużo należytych dla człowieka właściwości, jakich nie posiada żaden inny artykuł albo trudno jest je odszukać.
Przykład? Kasza jaglana jest niezwykle należytym źródłem niezmiernie wielu witamin z grupy B, jakkolwiek nie tylko, dostarcza albowiem także witaminy z grupy E, jakie wybitnie poprawiają pamięć i koncentrację a również dużo kapitalnych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Oprócz tego kasza jaglana to jest wybitnie bogata w antyoksydanty, co świadczy, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak oznaczane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą reprezentuje? To pierwszorzędny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to również kasza nadzwyczaj odżywcza oraz przede wszystkim lekkostrawna, dlatego nadaje się dla chorych i naturalnie dla dzieci, którym wbrew pozorom słuszny przyrządzona powinna bardzo smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik rzadko spotykany w następstwie tego tak znaczący, jaka odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry i zapobiega odwapnianiu kości.