Meandry kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości
|Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej wobec tego różnorodne ceremoniały, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, które typowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, że najważniejszym i najbardziej sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to naturalnie:
• pierogi z różnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w istocie dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści podkreślają, że jest smaczna i sycąca.