Ówczesna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa i prosta. Znacznej większości z nas łączy się tylko z pierogami (które są wybitnie cenione na całym świecie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Można dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak szablonowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to jedynie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, swoistych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skupmy się jednakże ponownie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w gruncie rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film